Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018


Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν αισθητήρες, που τους φορούν ασθενείς που έπαθαν εγκεφαλικό, για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της υγείας τους.

Οι "έξυπνοι" αισθητήρες είναι μικροί σε μέγεθος και από εύκαμπτο υλικό και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα στην αποκατάσταση αυτών των ασθενών, που, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είναι νέοι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας.

Οι ασθενείς φορούν τους αισθητήρες, οι οποίοι είναι συνεχώς σε "ζωντανή σύνδεση" με τους γιατρούς, δίνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ανθρώπων, που έχουν υποστεί εγκεφαλικόεπεισόδιο, την κινητικότητά τους και την ομιλία τους.

Λεπτομέρειες της μελέτης ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Τέξας.

Η ομάδα, που αναπτύσσει το εν λόγω καινοτόμο σύστημα τεχνολογίας, λέει ότιη πρόκληση ήταν να συγκεντρώσει πολλά ηλεκτρονικά δεδομένα σε ένα μικρό εύκαμπτο υλικό, κάνοντάς το άνετο για τον ασθενή, προκειμένου να το φοράει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Οι αισθητήρες είναι σχεδόν μηχανολογικά ανεπηρέαστοι από τον ασθενή που τους φοράει", δήλωσε ο John Rogers του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, ο οποίος ανέπτυξε τους αισθητήρες.

"Και μπορείτε να ενσωματώσετε όλα τα είδη της προηγμένης λειτουργικότητας των αισθητήρων, της ικανότητας λειτουργίας μικροεπεξεργαστών, των τροφοδοτικών και του WiFi σε αυτή την πολύ ασυνήθιστη πλατφόρμα και αυτή είναι η μοναδικότητα του τι κάνουμε".

Μέχρι το τέλος του χρόνου η ερευνητική ομάδα θα έχει περισσότερες πληροφορίες για την αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ήδη μια ασθενής που φοράει τους αισθητήρες, στο πλαίσιο των δοκιμών, γιατρός και η ίδια, λέει ότι τη βοηθούν.

"Αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε, για να αξιολογήσουμε ποιες μυϊκές ομάδες λειτουργούν ή όχι, μπορεί πραγματικά να εντοπίσει τις περιοχές που επηρεάζονται από το εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να στοχεύσει σε θεραπείες που θα βελτιώσουν ειδικά αυτά τα προβλήματα", είπε στο BBC η Lizzy McAninch. 

Οι αισθητήρες συνεχίζουν να στέλνουν πληροφορίες ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος ασκήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπευτής της, η Kristen Hohl, από την Shirley Ryan AbilityLab στο Σικάγο, μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδό της και στο σπίτι.

"Ως θεραπευτής, σκέφτομαι τι κάνουν οι ασθενείς μου στο σπίτι, είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις συστάσεις που τους δίνω;", αναρωτιέται.

"Βλέπουμε ότι περπατούν περισσότερο ή ότι συνομιλούν με άλλους; Αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που μπορούμε να μάθουμε από τους αισθητήρες, ενώ σήμερα πρέπει να βασίζομαι σε αυτά που μου λένε οι ίδιοι οι ασθενείς ότι έχουν κάνει".

Πηγή: http://healthmag.gr/post/10021/h-texnologia-sthn-yphresia-oswn-epathan-egkefaliko