Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018


Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ίσως έναν τρόπο να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναρρώσει μετά από διάφορες κατάστασεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τα τραύματα στον νωτιαίο μυελό.

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ίσως έναν τρόπο να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναρρώσει μετά από διάφορες κατάστασεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τα τραύματα στον νωτιαίο μυελό.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Reports, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου O’Donnell μελετώντας ποντίκια απέδειξε ότι η ενεργοποίηση ενός γονιδίου εντός των αστροκυττάρων συντελεί σε μικρότερες ουλές και άρα σε καλύτερη ανάρρωση από τραυματισμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν μεν βλάβες στο νωτιαίο μυελό αλλά τα ευρήματά τους δεν αποκλείεται να επεκτείνονται και στη θεραπεία διαφόρων άλλων εγκεφαλικών καταστάσεων, με γονιδιακή θεραπεία των αστροκυττάρων πάντα.

«Γνωρίζουμε ότι τα αστροκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να αναρρώσουν από τραυματισμούς, αλλά δεν καταλαβαίναμε πλήρως τι ήταν αυτό που τα ενεργοποιούσε. Τώρα όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο η ενεργοποίηση ενός γονιδίου μπορεί όντως βοηθήσει τη διαδικασία της επουλωσης», εξηγεί ο Δρ Μαρκ Γκολντμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

Συγκεκριμένα, το γονίδιο LZK στα αστροκύτταρα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προάγει την ανάρρωση, δηλαδή την άστρογλοιωμάτωση, κατά την οποία τα κύτταρα αυτά σε σχήμα άστρου πολλαπλασιάζονται περίξ των τραυματισμένων νευρώνων και σχηματίζουν μια ουλή.

 Οι ερευνητές έσβησαν το γονίδιο στα αστοκύτταρα μιας ομάδας τραυματισμένων ποντικιών και έτσι μειώθηκε την αντίδραση των κυττάρων στον τραυματισμό και τελικά παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη πληγή στον νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια έκαναν το LZK να υπερεκφραστεί σε μια άλλη ομάδα τραυματισμένων ποντικιών, με αποτέλεσμα μια μικρότερη ουλή. Η υπερέκφραση του LZK σε μη τραυματισμένα ποντίκια επίσης ενεργοποίησε τα αστροκύτταρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το γονίδιο προκαλεί την αστρογλοιωμάτωση.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκολντμπεργκ μια μικρότερη ουλή ενδεχομένως να βοηθά τη διαδικασία επούλωσης απομονώνοντας τους τραυματισμένους νευρώνες, όπως ακριβώς ο περιορισμός μιας λοίμωξης. «Αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες ισχύει αυτή η θεωρία, επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε έναν εύκολο τρόπο να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε την αντίδραση των αστροκυττάρων», λέει.

Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις της αστρογλοιωμάτωσης σε τραύματα από εγκεφαλικό επεισόδιο και στον νωτιαίο μυελό. Έτσι θα μπορέσουν να καθορίσουν αν η ενεργοποίηση του γονιδίου LZK πριν από τη βλάβη επηρεάζει τη σοβαρότητά της. Και έπειτα θα μπορέσουν να μετρήσουν πως ο σχηματισμός της ουλής βοηθά ή εμποδίζει την ανάρρωση.

Πηγή: http://www.in.gr/2018/03/30/health/health-news/gonidiaki-therapeia-epoylwnei-ton-egkefalo-apo-egkefaliko-epeisodio/