Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019


Η Dr. Annette Langer-Gould, του Kaiser Permanente Southern California, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς η νόσος είναι πιο συνήθης μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρά σε άλλη ομάδα.

Νέα έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αναζωπυρωθεί μετά την εγκυμοσύνη σε γυναίκες με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου.

Η Dr. Annette Langer-Gould, του Kaiser Permanente Southern California, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς η νόσος είναι πιο συνήθης μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρά σε άλλη ομάδα.

Πρόσθεσε, ότι αυτό δείχνει ότι γυναίκες με τη νόσο, σήμερα μπορούν να έχουν παιδιά, να θηλάσουν και να συνεχίσουν την αγωγή χωρίς αυξημένο κίνδυνο υποτροπών μετά τον τοκετό.

Η θεωρία ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής είναι πάνω από 20 ετών, επομένως οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν ισχύει.

Επισκόπησαν στοιχεία από την Καλιφόρνια για 466 κυήσεις σε 375 γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, από το 2008 έως το 2016. Ποσοστό 38% των γυναικών δεν έλαβε αγωγή 1  χρόνο πριν συλλάβει.

Στην έναρξη της εγκυμοσύνης, 15% των γυναικών είχαν κλινικά απομονωμένο  σύνδρομο-το πρώτο επεισόδιο των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης. Ποσοστό 8% των γυναικών είχε υποτροπή της νόσου κατά την κύηση.

Στο χρόνο μετά τον τοκετό, 26% των γυναικών υποτροπίασε, 87% θήλασε, 35% θήλασε αποκλειστικά και 41% άρχισε να λαμβάνει την αγωγή κατά της νόσου και πάλι.

Το ετήσιο ποσοστό υποτροπής στις γυναίκες ήταν 0.39 πριν την εγκυμοσύνη, 0.07 έως 0.14 στην εγκυμοσύνη και 0.27 τους πρώτους 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Το ποσοστό επέστρεψε σε επίπεδα προ της εγκυμοσύνης (0.37 τέσσερις έως 6 μήνες μετά τον τοκετό).

Γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν σε σχέση με γυναίκες που δεν θήλασαν.

Γυναίκες που θήλασαν και χρησιμοποίησαν φόρμουλα για 2 μήνες ήταν το ίδιο πιθανό  να υποτροπιάσουν, όπως και αυτές που δεν θήλασαν.

Από τις γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά, 46 από 167 άρχισαν και πάλι την αγωγή ενώ θήλαζαν. Η επανέναρξη (ιντερφερόνη βήτα και glatiramer acetate χρησιμοποιήθηκαν κυρίως) δεν επηρέασε τον κίνδυνο υποτροπής. Η έρευνα θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο συνέδριο της American Academy of Neurology, στη Φιλαδέλφεια.

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/49771/erevna-amfisvitei-ti-sxesi-egkymosynis-kai-ypotropis-tis-pollaplis-sklirynsis.html