Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019


Ένα νέο χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) ενέκρινε η αρμόδια φαρμακευτική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) το χάπι λέγεται siponimod (σιπονιμόδη) και εγκρίθηκε για τους ενήλικες με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο ή δευτεροπαθώς προϊούσα νόσο.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια που διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του σώματος. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματά της στις ηλικίες 20-40 ετών. Η νόσος είναι μία από τις συχνότερες αιτίες νευρολογικής αναπηρίας των νεαρών ενηλίκων, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες.

Η υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο συχνή μορφή της. Αντιπροσωπεύει το περίπου 85% των περιστατικών. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις (υποτροπές ή ώσεις) των συμπτωμάτων.

Η δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως εκδηλώνεται έπειτα από πολλά χρόνια ή και δεκαετίες εξάρσεων και υφέσεων. Χαρακτηρίζεται από προοδευτικώς επιδεινούμενα συμπτώματα και οδηγεί σε προοδευτική, μη αναστρέψιμη αναπηρία.

Το κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, τέλος, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα «προστάδιο» της πολλαπλής σκλήρυνσης. Κατ’ αυτό, ο ασθενής εκδηλώνει για πρώτη φορά ένα μεμονωμένο κλινικό σύμπτωμα (π.χ. διαταραχή της όρασης επί τουλάχιστον 24 ώρες) που θυμίζει έντονα τη νόσο, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι πρόκειται γι’ αυτήν.

Μελέτη με 1.600 ασθενείς
Η έγκριση του siponimod βασίσθηκε σε κλινική μελέτη με περισσότερους από 1.600 πάσχοντες από δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της αναπηρίας τους έπειτα από τρεις μήνες θεραπείας, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο.

«Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να ασκήσει βαθιά επίδραση στη ζωή των πασχόντων», δήλωσε ο Dr. Billy Dunn, διευθυντής του Τομέος Νευρολογικών Προϊόντων της FDA. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με εταιρείες που αναπτύσσουν πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς».

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με το siponimod ήταν πονοκέφαλος, υπέρταση και προβλήματα ηπατικής λειτουργίας.

Το νέο φάρμακο δεν έχει ακόμα εγκριθεί στην Ευρώπη.

 

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/egkrithike-neo-chapi-gia-tin-pollapli-sklirynsi/116533/