Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018


Οι ερευνητές που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικών επεισοδίων και καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, που προκλήθηκαν από θρόμβους αίματος, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συγκεκριμένη εποχή συνδέθηκε επίσης με περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά την παραμονή στο νοσοκομείο.

Αφού έλαβαν όμως υπόψιν διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως οι τοπικές καιρικές συνθήκες, δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, αποδείχθηκε ότι η αύξηση τον χειμώνα δεν ήταν τόσο σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάτι στον χειμώνα, εκτός από την ίδια την εποχή, που μεσολαβούσε στη σχέση αυτή. Πρόκειται για δύο ισχυρές μεταβλητές, τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Stacy Chu, από το τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για 457.638 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης ημερήσια κλιματολογικά στοιχεία για εννέα περιφέρειες, προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και τους μέσους όρους για τις επτά ημέρες πριν τη νοσηλεία.


Ο πιο θερμός και βροχερός καιρός την άνοιξη και το καλοκαίρι συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και συνολικά καλύτερη πορεία της υγείας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε η μελέτη.

Η έρευνα δεν έδειξε γιατί συμβαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια το χειμώνα ή τους λόγους που συνδέουν τον καιρό με την ανάρρωση από εγκεφαλικό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι στη διάρκεια του χειμώνα ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και αυξάνονται άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου.

Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο κρύο για να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει τη θερμότητά του, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν επίσης να αφυδατωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή αμελούν την πρόσληψη υγρών. Η αφυδάτωση συμβάλλει στην πήξη του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου.

Ένα εγκεφαλικό μπορεί γενικά να προληφθεί με τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται αναγκαία.

Η νέα μελέτη προσφέρει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη ένα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο the Journal of the American Heart Association.

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/371897/egkefaliko-o-rolos-toy-kairoy-stis-pithanotites-epiviosis